De geschiedenis van Taijiquan (Tai Chi ) is moeilijk helemaal exact te achterhalen. Er zijn dan ook veel discussies over de oorsprong. Elke stijl heeft zijn eigen verhaal . Wat vrij zeker is dat de huidige stijlen zijn afgeleid zijn van de Krijgskunst die werd beoefend in het dorp Chen Jia Gou (Het dorp van de familie Chen).

De krijgskunst van het dorp van de familie Chen is beïnvloed door de nabijgelegen Shaolin tempel en het Taoïsme. Scholen die meer de nadruk leggen op de taoïstische kant van Taijiquan verwijzen meestal naar de legendarische grondlegger Zhang San Feng. Een taoïstische priester die Taijiquan zou hebben ontwikkeld na het zien van een gevecht tussen een slang en een kraanvogel. Later zou deze krijgskunst dan in het dorp van de familie Chen terecht zijn gekomen .

De kunst Tai Chi werd beroemd dankzij de familie Yang. Yang Lu Chan, leefde van 1797 tot 1872. Hij leerde de krijgskunst van het dorp Chen Gou, paste deze aan zijn inzichten en verspreide zijn versie over heel China.

Rond eind 19e of begin 20e eeuw kreeg de kunst van de familie Yang de naam Tai Chi Chuan/ Taijiquan. De huidige stijlen Tai Chi worden meestal vernoemd naar de familienaam van de grondlegger gevolgd door Tai Chi. Vandaar dus de namen als Yang stijl Tai Chi , Chen Stijl of Wu Stijl Tai Chi.